lunes, 21 de diciembre de 2015

Redaccio Primer Trimestre.

Redacció primer trimestre

1.Fes una redacció sobre com has viscut aquest primer trimestre.Pots explicar com t'has sentit,com l'has viscut,si has fet nous amics o si has consolidat alguna amistat,si has fet la feina suficient,quina és la feina que més t'ha agradat,etc... 
  
Aquest trimestre a estat un canvi significatiu en la meva manera d'estudiar ja que he hagut d'aprendre el català, una llengua que em a costat aprendre, entendre i escriure, però al final ho aprenc i lo entendo.Me a agradat bastant aquest primer trimestre pels amics.He fet bastants amics.Hauria pogut treballar més.El d'ordinador.

lunes, 14 de diciembre de 2015

Joanot Martorell i Tirant lo Blanc.

Tirant lo Blanc de Joanot Martorell

1.Cerca informació sobre Joanot Martorell.Explica la seva vida i conta aquell aspecte que trobis més particulars.Època a la qual pertanyia,característiques.
Va ser un escriptor i cavaller valenciano.Especialment conegut per ser l'autor de la novel·la de cavalleries Tirant lo Blanc, va arribar a ser jurat de Chirivella.Nacio entre el 1413 i el 1415 a la ciutat de Gandía.Según l'historiador Jaume Chiner la seva família era originària de Gandia, encara que estava establerta a València des del año1400. El seu avi, Guillem Martorell, va ser conseller reial i el seu pare, Francesc Martorell, casat amb Damiata Abelló, va ser majordom del rei Martí l'Humà.Es coneixen força elements biogràfics que el mostren com un cavaller lluitador i agressiu, de vida agitada, saltejada de llancis cavallerescos i assumptes amorosos, així com nombrosos viatges, si bé la majoria dels plets, inclosos els desafiaments a mort.

2.Comenta la seva gran obra Tirant lo blanc.Penja al teu bloc tota la informació que trobis,en fas un resum i copia'n un fragment.Explica les característiques de l'època medieval en aquest fragment i el contingut.Es tracta d'una obra de gran extensió, que comença amb la narració de les aventures de Guillem de Varoic, qui imposa a Tirant en les normes de la caballería.Incluye components autobiogràfics del mateix autor: per exemple, Tirant es forma en Inglaterra.Combina un realisme directe i cru amb els ideals cavallerescos de la época.El heroi és armat cavaller després diversos combats singulars contra reis, ducs i gigantes.De Anglaterra marxa a França, Sicília i Rodes, després, a Jerusalem, Alexandria, Trípoli i Tunis. després a Bizanci sol·licitat per l'emperador, i en Constantinoble s'enamora de Carmesina, filla de l'emperador.La història d'aquests amors, amb la intervenció de la vídua Reposada i de la donzella Plaerdemavida, ocupen gran part de la obra.Tras haver lluitat en Barbaria, Tirant es casa amb Carmesina i és nomenat Cèsar de l'Imperi Bizantí; reconquesta terres als turcs i,malalt,mor.Al saber-ho,mor també Carmesina.
 










Lírica Culta i Popular.

Lírica medieval culta y popular

Lírica medieval culta
Lírica medieval popular  
1.Busca informació sobre la lírica medieval.Explica la diferència entre la lírica medieval culta i la popular.És el corpus d'obres literàries escrites en castellà medieval entre,aproximadament,començaments del segle XIII i finals del segle XV.
Lírica culta: composicions més extenses que les populars i moltes d'elles aborden també una temàtica amorosa, però el jo-emissor és, en general, un home.
Lírica popular:Són breus i ofereixen una temàtica amorosa i estan posades en boca d'una dona, que es queixa de la ressent pèrdua de l'estimat.

viernes, 4 de diciembre de 2015

Garcilaso de la Vega.

Garcilaso de la Vega.

1.Busca información sobre la vida y obra de Garcilaso de la Vega(época y características).Haz un esquema con todo lo aprendido.Garcilaso de la Vega nació en Toledo entre 1491 y 1503, posiblemente en 1498.3 Fue el tercer hijo de Garcilaso de la Vega (fallecido el 8 de septiembre de 1512, tres días después de otorgar codicilo), señor de Arcos y comendador mayor de León en la Orden de Santiago, y de Sancha de Guzmán, señora de Batres y de Cuerva. Sus abuelos paternos fueron Pedro Suárez de Figueroa, hijo de Gómez I Suárez de Figueroa y Elvira Lasso de Mendoza, hermana del primer marqués de Santillana, y Blanca de Sotomayor (hija de Fernando de Sotomayor y Mencía Vázquez de Goes, a través de quien hereda el señorío de Arcos). Su madre, Sancha de Guzmán, fue hija de Pedro de Guzmán, señor de Batres (hijo del cronista Fernán Pérez de Guzmán) y de María de Rivera.6 Quedó huérfano de padre y se educó esmeradamente en la Corte, donde conoció en 1519 a su gran amigo, el caballero Juan Boscán. Seguramente a este debió el toledano su gran aprecio por la lírica del valenciano Ausiàs March,7 que dejó alguna huella en su obra.No publicó ninguna obra en vida; toda su producción poética la recoge Juan Boscán y la publica en 1542 junto con poemas suyos. En 1569 un librero salmantino publica por separado la obra de Garcilaso. En 1574 "El Brocense" publica una edición en la que añade composiciones no incluida en la de 1543 y además se corrige el texto de acuerdo con un manuscrito perdido hoy; en una serie de notas va indicando las fuentes clásicas e italianas consultadas por Garcilaso. En 1577 revisa esta edición añadiendo algunas obras mas. En 1580, en Sevilla, Fernando de Herrera publica otra edición comentada.

Jacint Verdaguer.

Jacint Verdaguer




   1.Cerca informació sobre Jacint Verdaguer:
-Any de naixement i mort.17 de mayo de 1845 - Vallvidrera, 10 de junio de 1902.
-Resum de la seva vida.Va ser el tercer fill de vuit, dels quals només sobreviure tres. El seu pare era mestre d'obres i la seva mare treballava, a casa, com filadora. La religiositat de la seva mare el va fer ingressar, als deu anys, al Seminari de Vic.
-Obres més importants ( en penges una imatge i un resum de cada una d'elles). 1:1876 (31 anys) Al vaixell "Ciutat Comtal", de tornada de Cuba, acaba el poema L'Atlàntida.
 2:1877 (32 anys): El jurat dels Jocs Florals li concedeix el premi extraordinari de la Diputació de Barcelona pel poema L'Atlàntida. És la consagració de Verdaguer.
3:1880 (35 anys): Per haver guanyat els tres premis exigits pel Consistori dels Jocs Florals, és proclamat Mestre en Gai Saber. Aquest mateix any publica el llibre Montserrat.
4:1883 (38 anys): Oda a Barcelona. L'ajuntament d'aquesta ciutat fa un tiratge de cent mil exemplars.
5:1886 (41 anys): Es publica el gran poema de la reconquesta Canigó. Realitza un viatge de peregrinació a Terra Santa.
6:1893 Acaba la publicació de la trilogia Jesús Infant.
7:1894 (49 anys): Apareixen els llibres Roser de tot l'any i Veus del bon pastor.